Hani derler ya; ’kimsenin ağız kokusu çekilmez!’ Buradaki hem gerçek hem de mecazi anlam aynı can sıkıcı sonuca çıkmaktadır. Kimseye mihnet etmemek anlamı taşıdığı gibi gerçekten ağız kokusu kötüdür. Hem ağzı kokan hem de karşısındakiler için çok sıkıntılı bir süreçtir, katlanılacak bir durum değildir.
Biliyor musunuz insanlarla ilgili sağlıklı, keyifli, güzel ve estetik durumlar hep ağız sağlığıyla ilişkilendirilir. Ağzı tatlı olmak; huzurlu, mutlu, muhteşem bir hayata sahip olmaktır. Ağzı sıkı olmak; sırrını saklayan, güvenilir, dost, baba adam ve iyi bir insan demektir.
Ağzı bozuk; saygısız, kaba, densiz anlamı taşır, ağzının tadı kaçmak da huzursuz olmak, morali bozulmak, canını sıkmak gibidir.
Gelin görün ki ağız kokusu, genel olarak bütün toplumlarda oldukça yaygın bir sorundur. Nasıl olur, nasıl geçer, nasıl giderilir, giderme yöntemleri nelerdir, gelin birlikte cevap arayalım.
Bu problemin sebepleri arasında öncelikle kötü hijyen, sigara içmek, diş eti hastalıkları ve tüketilen yiyecekler yer alır. Öyle ki, bazı durumlarda koku, bir hastalığın altındaki, temelinde yatan bir sağlık sorununun belirtisi bile olabilir.
Şimdi geliniz, ağız kokusu neden olur, nasıl geçer, nasıl giderilir, giderme için alınabilecek önlemleri beraber inceleyelim.
Bu koku, genellikle ağzımızda biriken bakterilerin neden olduğu bir problemdir. Bu bakteriler, protein ve amino asitleri sindirirken kötü kokulu gazlar üretir. Yani yediğimiz besinlerin sindirimi sürecinde kötü kokulu gazlar meydana gelmektedir. Bu koku sorunun birinci adımı olarak düşünülebilir.
Bu sorunun tek sebebini kötü gazlara bağlamak bizi aradığımız sonuca götürmez. Aşağıdaki faktörler de ağızdaki istenmeyen kokunun oluşmasına neden olabilir:
Kötü hijyen: Yemek yedikten sonra elleri silmek, yıkamak bile pek çok sorunu gideriyor. Yediğimiz bunca besini vücudumuza aktaran ağzımızı da yıkamayı ihmal etmemeliyiz. Çünkü sindirim ağızda başlar. Bu nedenle ağzı yıkamamak, dişleri fırçalamamak, diş ipi kullanmamak ve düzenli olarak dil temizliği yapmamak, ağızda bakteri birikimine neden olabilir. Ağzımızda biriken bateri de misk gibi kokmaz ve kötü bir kokuya yol açar.
Sigara içmek: Hangi dert taşının altını kaldırsanız sigara çıkıyor. İçinde bin bir çeşit zehir barındırdığı bilimsel ve tıbbi olarak kanıtlanan sigara içmek de ağızda kötü kokulu gazların birikmesine neden olur. Bu da yetmezmiş gibi sigara tüketimi diş eti hastalıklarına ve dişlerde lekelenmeye yol açar.
Diş eti hastalıkları: Diş eti hastalıkları da dişlerin etrafındaki dokuların bozulmasıyla, iltihaplanmasıyla meydana gelir. İltihap sağlıksızlığın ve bir hastalığın işaretidir. Bu iltihaplanma da ağızda kötü kokulu gazların birikmesine neden olur.
Yiyecekler: Tükettiğimiz besinler de sahip oldukları içerikleri nedeniyle sorunun kaynağı olabilir. Sarımsak, soğan ve baharatlılar gibi bazı yiyecekler, ağızda kötü kokulu gazların birikmesinin nedenlerinden biridir.
Ağız kuruluğu: Ağız, vücudumuzun çok önemli bir parçasıdır, vücudun giriş kapısıdır. Yedikten, içtikten sonra ne kadar yıkasak, temizlesek, fırçalasak da ağızda çeşitli şekillerde canlılık devam etmektedir. Bu nedenle ağzımızın kuruluğu, burada bakteri birikimine neden olabilir. Bununla birlikte çeşitli hastalıkların tedavisi amacıyla kullandığımız bazı ilaçlar da ağız kuruluğuna neden olabilir.
Ağız kokusu neden olur sorusuna cevap aradık, sebeplerini sıraladık. Şimdi sıra; nasıl geçer, nasıl giderilir, giderme ile ilgili tedavi yöntemlerine geldi.
Dişleri düzenli fırçalamak, diş ipi kullanmak
Ağız sağlığı vücudun bütün sistemlerini etkileyebilmektedir. Diş sağlığı da ağız sağlığını birinci dereceden etkilemektedir. Bu kokuyu gidermek için işe önce dişleri düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmakla başlamalıyız.
Ağız ve diş temizliğiyle birlikte dil temizliği
Ağız içinde yer alan, konuşma haricinde besinleri yemek borusuna aktaran dil de dişler kadar temizliğe ihtiyaç duymaktadır. Ağız ve diş temizliğiyle birlikte dil temizliği de yapmalıyız.
Sigaradan kurtulma zamanı
İnsanlığa her türlü sıkıntıyı getiren sigaradan kurtulmanın zamanı daha gelmedi mi? Bu kokuyu tetikleyen, kat kat artıran, bazı durumlarda dayanılmaz noktalara taşıyan sigarayı bırakmak gerekir. Sigarayı bırakmak ağız kokusundan çok önemli oranda kurtulmanın önemli adımlarından biridir.
Diş eti hastalıklarının tedavisi
Diş etlerinde meydana gelen bir hastalık, her türlü temizlik ve bakım yapılsa bile kötü kokuyu gidermeye yetmeyebilir. Çünkü ağız içinde bulunan ve dişlere koruma sağlayan diş etlerindeki iltihaplanma önemli bir oranda bu kokunun sebebedir. Bu nedenle diş eti hastalıklarını tedavi ettirmek kaçınılmazdır.
Ağzı çalkalamak
Bu kötü kokuyu önlemenin en kolay yollarından biri yemeklerden, sonra ya da her hangi bir şey yedikten ya da içtikten sonra ağzı çalkalamaktır.
Ağız kuruluğunu tedavi ettirmek
Bütün bunların yanında diğerlerinden biraz farklı duran sebeplerden biri olan ağız kuruluğunu tedavi ettirmek de sonuca götürecektir. Ağız kuruluğunun sebeplerine inmek başka, gizli hastalıklarında tedavisine yol açacaktır.
Ağız kokusu neden olur, nasıl geçer, nasıl giderilir, giderme yöntemlerinin yanında bu kokuyu önlemek için aşağıdaki yiyecek ve içeceklerin tüketimi önerilebilir:
Su: Hayat kaynağımız suyu, ağız kuruluğunu önlemede yeterli miktarda tüketmek önemlidir.
Yeşil çay: Yeşil çay, ağzımızdaki kötü kokulu gazların birikmesini önleyebilme yeteneğine sahiptir.
Elma: Elma da ağızda kötü kokulu gazların birikmesini önleyebilmekte ve ağızda ferahlık sağlamaktadır.
Limon: Limon da yeşil çay ve elma gibi ağızda kötü kokulu gazların birikmesini önleyebilir ve ağızda ferahlık sağlar.
Yoğurt: Her derde deva olan yoğurt, ağzımızda kötü kokulu gazların birikmesini de önler ve ağızda ferahlık oluşturur.
Nane: Nane güzel kokusu ve hoş aromasıyla ağzımıza ferahlık verir ve kötü kokuların giderilmesine yardımcı olur.
Her şeye rağmen geçmiyorsa mutlaka diş hekimi görmelidir
Bütün bu yöntemler uygulanmasına rağmen ağızdaki bu kötü koku ortamından kurtulmak mümkün olmuyorsa, her hangi bir şekilde iyileşme görülmüyorsa; sebebi, ciddi bir sağlık sorunu olabilir. Koku, altta yatan bir hastalığın belirtisi de olabilir.
Bütün bunları dikkate aldığımızda devam eden ağız kokusu sorunu için kesinlikle bir diş hekimi ile görüşmek çok gerekli ve önemlidir.
Çok basit önlem ve yöntemlerle tedavi edilebilir, fakat…
Konuyu toparlamak gerekirse ağız kokusu, genel olarak çok basit önlem ve yöntemlerle tedavi edilebilen bir sorundur. Fakat tedbirlere uymak gerekir. Ağız hijyeninin sağlanması, sigara kullanımının bırakılması, diş eti hastalıklarının tedavi ettirilmesi gibi önlemlerle sorun önlenebilir. Ayrıca, belirli yiyecek ve içeceklerin tüketimi, ağız kokusunu önlemede yardımcı olur. Bu önlemleri alarak, ağız sağlığını korumak ve ağızdaki bu sorununu önlemek mümkündür.