İltihaplı dişe kanal tedavisi yapılırsa ne olur?

43552 GÖSTERİM

Başarısız kanal tedavisi belirtileri, İltihaplı dişe işlem yapılır mi? Apseli dişe dolgu yapılır Mi? Kanal tedavisi olan diş çekilirse, Antibiyotik ile geçmeyen diş iltihabı ve Kanal tedavisi yapılan diş neden apse yapar? gibi sorularınız cevabı burada

Yorum Yap
M.G.
Merve G****

Kanal ve dolgu yaptırdım ve tedaviden sonra ağrım geçmedi ateşlamdim acile gittim enfeksiyon var vücuduna dağılmış dedi antibiyotik verdi kullandım geçmedi aksine suratım şişti çok ağrıyor ne yapmalıyım çok acı çekiyorum 5 gündür

    U.D.
    Uzman Diş Hekimi İbrahim MACİT
    Dişlerin uzun süre çürük kalmasına bağlı olarak bazen iltihaplanmaya sebep olabilir. İltihap çok ileri boyutta değilse kanal tedavisi uygulayıp iltihaplı alanlar temizlenip dişin çevresindeki dokular iyileştikten sonra kanal dolgusu tamamlanabilir. Ancak bu tedavi iltihap çok ileri seviyede ise başarılı olmayabilir.
      D.H.
      Diş Hekimi Nur Eğin MACİT
      Çürük pulpaya ulaştığı zaman kanal tedavisi endikasyonu koyarız buda iltihaplanması demektir ancak çok ileri derecede kemik yıkımı bu iltihaplanmaya eşlik ediyorsa o zaman yapamayız, çekimi düşünürüz.
        D.H.
        Diş Hekimi Kaan SARICA
        İltihaplı dişlere kanal tedavisi elbette yapılır ve yapılmalıdır da. Bir kaç seans ilgili dişe pansuman yapıldıktan sonra tedavi bitirilip en az 1 sene kontrol seansları yapılır.

          Sallanan dişler de olduğu gibi aynı şekilde kliniklere başvuran hastaların önemli bir bölümünde iltihaplı diş görülmektedir. Çok zor bir ağrı olan ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen iltihaplı dişle ilgili sorulan sorunun cevabı da: “Evet, iltihaplı dişe kanal tedavisi yapılabilir.” 

          İltihaplı diş, genel olarak bir enfeksiyon veya yaralanmadan kaynaklanan dişin içindeki sinir ve damarların görevini yerine getirmesinin olumsuz etkilenmesidir. 

          Burada uygulanması gereken kanal tedavisi, dişin çürük veya hasarlı bölümünü çıkarıp, içerideki enfekte dokuları temizledikten sonra dişin içindeki bu bölgeye özenle özel bir dolgu malzemesi yerleştirmeyi içerir.

          Elbette kanal tedavisi, dişin çekilmesinden çok daha iyi bir seçenek olarak değerlendirilmelidir. Burada uygulanan kanal tedavisi dişi korumakla birlikte aynı zamanda çevre dokuların da enfeksiyondan zarar görmesini önler. 

          Bir ayrıntıyı daha göz önünde bulundurmakta yarar var;

          İltihaplı dişlere kanal tedavisi yapılmadan önce antibiyotik tedavisi ile öncelikle enfeksiyonun kontrol altına alınması gerekebilir. Bu noktada en doğru karar ve en iyi tedavi yöntemi konusunda diş hekiminizle konuşmalısınız.

          Apseli dişe dolgu yapılır mı?

          Sallanan diş ve iltihaplı dişten farklı olarak apseli bir dişe dolgu yapılmaz. Çünkü apseli bir diş genel olarak iltihaplanmış bir diş köküne sahiptir. İltihaplanmış bir köke sahip diş öncelikle tedavi edilmelidir.
          Tedavisi yapılmayan apseli dişlerle ilgili çok önemli bir durum vardır; apseli dişler tedavi edilmediğinde enfeksiyonun yayılması diğer dişlere, ağız dokularına ve hatta daha ileri boyutta insanın genel sağlığına da zarar verebilir.
          Apseli bir dişin tedavisi için uygulanacak çözümler; dişin kök kanalının tedavisi veya son çare diş çekimi olabilir. Kök kanalı tedavisinde uygulanan yöntem ise enfekte dişin iç kısmının temizlenerek özel bir dolguyla doldurulmasıdır.
          Bu noktada dolgunun amacı, dişin sağlam kalmasını ve enfeksiyonun diğer dişlere yayılmasını önlemektir. Burada bir ayrıntıya daha dikkat çekmek gerekir; eğer apse dişin çevresindeki dokulara da yayılmışsa, diş hekiminiz diş çekimi yapmanızı önererek enfeksiyonun yayılmasını önleyebilir.
          Önemli bir konunun daha altını çizmekte fayda var; eğer dişinizde apse belirtileri varsa (diş ağrısı, şişlik, hassasiyet, ateş, vb.) mümkün olan en kısa sürede gecikmeden bir diş hekimine başvurmanız çok önemlidir. Diş hekiminiz, dişinizi muayene ederek uygun tedaviyi önerir ve diş sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.

          Apseli dişe kanal tedavisi yapılır mı?

          Apseli bir dişe dolgu yapılmaz ama apseli dişe kanal tedavisi yapılabilir. Diş apsesi diye tanımlanan problem dişin pulp odasında meydana gelen iltihaplanma sonucu oluşan bir enfeksiyon durumudur. Bu tür vakalarda diş etrafında şişlik, ağrı ve hassasiyet görülebilir.
          Apseli bir dişin kanal tedavisinde önce dişin içindeki iltihaplı pulp çıkarılarak enfeksiyon temizlenir, sonra da kanalları sterilize edilerek tedavi gerçekleştirilir. Böylece kanal tedavisi yapılan apseli olan dişin etrafındaki apse de ortadan kalkar ve dişin sağlığı korunur.
          Bunun yanında bazı durumlarda enfeksiyon çok ilerlemiş, diş de kurtarılamayacak kadar çok hasar görmüş olabilir. Böyle bir durumda diş çekimi gerekebilir. Bu nedenle, diş ağrısı veya enfeksiyon belirtileri fark edildiğinde, hemen bir diş hekimine başvurmak doğru bir davranış olur.

          İltihaplı dişe işlem yapılır mı?

          Dişlerde iltihap, dişin pulpasında enfeksiyon veya iltihap oluşmasından meydana gelir. Bu tür vakalarda diş ağrısı, hassasiyet, şişme ve kızarıklık gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
          İltihaplı dişlerde, dişin pulpasındaki enfeksiyonu tedavi etmek ve dişi korumak amacıyla diş hekimleri genellikle kanal tedavisi uygular.
          Kanal tedavisi, dişin pulpasını çıkararak dişin içini temizledikten sonra dişin içini doldurmak şeklindeki üç aşamadan oluşan bir işlemdir. Bu işlem sırasında, diş hekimi önce iltihaplı dokuyu çıkararak dişin içini özel bir dolgu malzemesiyle doldurur. Bu işlem, dişin kaybedilmesine engel olurken ağrıyı, hassasiyeti ve diğer semptomları da ortadan kaldırabilir.
          Bununla birlikte bazı durumlarda iltihaplı diş tedavi edilirken öncelikle enfeksiyonun kontrol altına alınması gerekebilir. Bu nedenle enfeksiyonu kontrol altına alma sürecinde, diş hekiminizin önerdiği tedavi planına uymak çok önemlidir.
          İltihaplı bir dişe işlem yapılabilmesi sürecinde öncelikle enfeksiyonun kontrol altına alınması daha öncelikli ve gerekli olabilir. Bu nedenle uygulanacak tedavi sürecini diş hekiminize danışarak birlikte karar vermeniz sizi daha etkin bir çözüme ulaştırır.

          ETİKETLER

          X
          GÖNDER
          Yeni Soru Sor