Kanal tedavisi kaç dakika ya da kaç saat sürer, işlem süresi çok fazla zaman alır mı?
Her bir dişin anatomisi birbirinden farklı olduğu için kesin bir süre verilemez. Tedavi sürecinde kullanılan teknik ekipmanların güçlendirilmesi ise, kanal tedavilerinin uygulanma süresini günümüzde kısaltmıştır.
Önceki yıllarda kanal tedavisi olan hastalar en az 2 kez diş hekimine gelmesi gerekirken; günümüzdeki ileri görüntüleme cihazları sayesinde aynı gün kanal tedavisi bitip kalıcı dolgu ile dişin üstü kapatılabilir. Eğer dişte enfeksiyona bağlı fistül oluşumu var ise; temizleme işleminden sonra geçici dolgu yapılması gerekir.
Diş dokusu iyileştikten sonra (1-2-3 hafta) tekrar doktorunuza giderek kalıcı dolgunun yapılmalıdır. Her bir dişin anatomisine bağlı olarak kanal tedavisi sürecinde ekstra durumlar da vardır. Mesela birinci üst azı dişleri, kanal tedavisi gerçekleştirmek için en zor dişlerdir. Bu dişler 3 ya da 5 kanala sahip olabilir.
Hangi dişin üzerinde ne kadar kök kanalının bulunduğuna bağlı olarak tedavi beklenen zamandan daha fazla sürebilir. Maliyet de bununla orantılı olarak artar. Hasta 2’den daha fazla muayenehaneye gidip gelmek durumunda kalabilir.
Kanal tedavisi bazen bir seansta halledilirken bazen ise iki seansta çözülebilmektedir. Bunun nedeni, dişte oluşan çürüğe bağlıdır. Buna ek olarak nadiren kanal tedavisinin üç seansta tamamlandığı da görülebilmektedir.
Bir kişinin kanal tedavisi yapabilmesi için endodontist veya diş hekimi olması gerekmektedir. Endodontistler de bir çeşit diş hekimidir. Diş hekimliğine ek olarak dişin pulpa katmanı ve diş siniri konusunda uzmanlıkları vardır.
Kanal tedavisini yapılmasındaki ilk aşama, kök kanallarının nasıl bir durumda olduğunu görmek amacıyla röntgen çekilmesidir. Bu röntgen sayesinde çürük dişin etrafında herhangi bir kemik enfeksiyonu varsa bu da görülmektedir.
Bu işlem tamamlandıktan sonra uzman doktor tarafından lokal anestezi yapılır. Lokal anestezi sayesinde diş ve çevresinde bulunan sinirler uyuştuğu için hasta herhangi bir acı hissetmez.
Diş ve çevresi uyuştuktan sonra doktor tarafından dişin etrafındaki alana su geçirmeyen bir madde konulur. Bunun amacı, dişin ve çevresinin ıslanmasını engellemektir. Ardından dişin içerisinde enfeksiyon oluşan yere ulaşıp tedavi edilir.