Sallanan diş çekilmezse ne olur? Sallanan diş yerine oturur mu? Sallanan dişlerin sağlamlaştırılması, Sallanan diş yapıştırma, On diş sallanması tedavisi, Dişim sallanıyor ve ağrıyor gibi sorularınız cevaplarını buradan bulabilirsiniz.
Aslında pek çok insanın başına gelmiştir: Bir sabah kalktığınızda bakarsınız ki diş sallanmaktadır. Diş çok kıymetli olduğu için kaybetmeden kazanabilme isteği, kanal tedavisi yaptırarak dişi kazanma arzusu hemen bu soruyu akıllara getirir: Cevabı da: ” Evet, sallanan dişlere kanal tedavisi uygulanabilir.”
Dişlerin sallanma nedenlerini bilmek aslında hem hastanın hem de diş hekiminin işini kolaylaştırır, tedaviyi daha etkin ve verimli hale getirir.
Dişlerin sallanması genel olarak hasta şikayetleri incelendiğinde, diş eti hastalığı veya travma nedeniyle oluşan periodontal hastalık sonucunda oluştuğu görülmektedir. Bu durumda şunu söyleyebiliriz ki; dişin sallanmasının sebebi, diş eti ve destek dokularının çekilmesidir.
Kanal tedavisi sürecini de, dişin içindeki enfekte olmuş dokuyu temizledikten sonra dolgu malzemesi ile doldurmak suretiyle dişin iyileşmesini, hastanın da sağlığına kavuşmasını sağlayan bir yöntem olarak açıklayabiliriz.
Şimdi şunu da belirtmek de fayda var: Sallanan dişlerde, diş eti çizgisinin altında oluşan enfeksiyonlar da, dişin sallanma nedenlerinden biri olabilir. Kanal tedavisi tabii ki bu enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan, insan için çok kıymetli olan dişin kaybedilmesini önlemede etkili olan faktörlerden biridir.
Burada şu ayrıntıyı da gözden kaçırmamak gerekir; dişlerin sallanma nedeni periodontal hastalık ise, tedavi sürecinde ayrıca diş eti tedavisini uygulamayı göz ardı etmemek sağlıklı ve başarılı bir sonuca ulaşmada etkili olacaktır.
Tedavinin başarılı olması ve sağlıklı bir tedavi süreci için diş eti hastalığının da tabii ki tedavi edilmesi ve dişin stabil hale getirilmesi hasta için çok önemlidir.
Sallanan diş yerine oturur mu?
Sallanan diş vakalarının temelinde; diş eti hastalığı, travma veya diş çürümesi gibi nedenler yer almaktadır. Dişiniz sallanıyorsa, mutlaka diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.
Diş hekiminiz, yapacağı muayene sonucunda dişinizin neden sallandığını belirledikten sonra size uygulanması gereken tedavi seçeneklerini önerir.
Yapılan muayene sonunda diş sallanmasının nedeninin hafif olduğu tespit edilirse, diş hekiminiz dişin yerine oturmasına yardımcı olabilecek tedaviler de önerir.
Diş eti hastalığının tedavisi, dişin splintlenmesi (yanındaki dişlerle birleştirilmesi) veya kanal tedavisi öneriler arasında olabilir.
Diş sallanmasının çok ileri düzeyde olduğu durumlarda, ne yazık ki diş çekimi de gerekebilir. İşte bu önemli durumları atlamamak için diş sallanması durumu olduğunda diş hekiminize başvurmanızda çok büyük faydalar görebilirsiniz.
Sallanan dişe kaplama yapılır mı?
Kaplama olarak belirtilen işlem, çürük veya kırık dişlerde olduğu gibi hasar görmüş alanları onarmak için uygulanan bir restorasyon yöntemidir.
Burada yapılması gereken tedavi öncelikle sallanan dişin neden sallandığını belirleyerek buna göre dişin stabilitesini sağlamaktır.
Sallanma nedeni;
diş eti hastalığı, diş çürümesi veya travma olarak belirlenen bir diş, hekiminiz tarafından en uygun tedavi yöntemleriyle sağlam hale getirilerek yeniden yerine yerleştirilmeye çalışılır.
Diş hekiminiz, dişin sallanmasına neden olan sıkıntıyı tedavi ettikten sonra artık dişin estetiğini iyileştirmek için kaplama veya başka restoratif yöntemler önererek dişin görünümünü düzeltebilir.
Burada yine önemli bir ayrıntının altını çizmek gerekir; sallanan dişin öncelikli olarak tedavi edilmesi gerekir, aksi takdirde sadece dişin estetiğini düzeltmek dişin belki daha da kötüye gitmesine neden olabilir.
Sallanan dişlerin sağlamlaştırılması nasıl yapılır?
Sallanan dişlerin sağlamlaştırılması, öncelikle dişin sallanmasına neden olan temel sorunun ortadan kaldırılması için gereken tedavinin yapılması ile mümkündür. Bunun için diş hekiminiz, dişin sallanmasına neden olan sorunu tespit etmek için bir muayene yapar. Bu muayene ile öncelikle diş hekiminiz dişin sallanma nedenini belirler, tedavi önerilerini sunar ve tedaviye başlar.
Sallanan bir dişin tedavisi de yapılan muayenede dişin görünen durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu ne demektir, açıklayalım: Örneğin,
diş eti hastalığı nedeniyle sallanan dişler için diş eti tedavisi uygulanması gerekirken diş eti hastalığının daha da ilerlemiş olması durumunda ise dişin sallanmasını önlemek amacıyla diş eti cerrahisi uygulanması gerekebilir.
Eğer ki dişin sallanma nedeni bir travmaya bağlı bir durumdan kaynaklanıyorsa, sallanan dişin tedavisi ve sabitlenmesi için ortodontik tedavi veya implantlar uygulanabilir.
Bütün bunlardan farklı olarak dişin sallanma sebebi bir çürükten kaynaklanıyorsa diş çürüğü tedavisi uygulamasıyla önce dişin hasar gören kısmı temizlenir sonra da gerekli uygun onarım işlemi gerçekleştirilir.
Sallanan dişin sağlamlaştırılması için diş hekiminizin önerdiği tedavi planına uymak, dişin sağlamlaştırılması için uygulanan tedavinin başarıya ulaşması için önemlidir. Bütün bu tedavilerle birlikte, düzenli diş bakımı ve diş hekiminize düzenli kontroller yaptırarak diş sağlığınızı daha etkili koruyabilirsiniz.